Het creatieve proces van schrijven kan voor velen een bevrijdende ervaring zijn, maar voor schrijvers die te maken hebben met ADHD of ADD, kan het vinden van focus en structuur in hun werk een bijzondere uitdaging zijn. 

In dit artikel kijken we in de unieke wereld van schrijvers met ADHD/ADD, bespreken we hoe een schrijfcoach hierbij kan ondersteunen, en delen we nuttige tips en strategieën om het schrijfproces te vereenvoudigen en te versterken.

De uitdagingen begrijpen:

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder) zijn neurobiologische aandoeningen die invloed kunnen hebben op de concentratie, impulsiviteit en activiteitsniveaus. 

Voor schrijvers kunnen deze symptomen leiden tot een inconsistente werkroutine, uitstelgedrag en moeite met het voltooien van projecten.

Kenmerken van schrijvers met ADHD/ADD:

1 Onregelmatige Energiepieken: De energieniveaus kunnen sterk schommelen, waardoor het moeilijk is om een consistent schrijfritme te vinden.
2 Creativiteit in overvloed: Vaak hebben schrijvers met ADHD/ADD een overvloed aan creatieve ideeën, maar kunnen ze moeite hebben om deze te kanaliseren in een gestructureerd verhaal.
3 Uitdagingen in focus: Lange periodes van ononderbroken focus kunnen moeilijk te bereiken zijn.


Tips en strategieën:

1 Korte schrijfsessies: Begin met korte, haalbare schrijfsessies en bouw dit langzaam op naarmate je meer controle krijgt over je concentratie.
2 Gebruik een timer: Stel een timer in voor je schrijfsessies en neem korte pauzes tussen de sessies door om je geest te verfrissen.
3 Creëer een afleidingsvrije omgeving: Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek om externe afleidingen tot een minimum te beperken.
4 Maak gebruik van hulpmiddelen: Er zijn verschillende apps en hulpmiddelen beschikbaar die ontworpen zijn om focus en organisatie te bevorderen. Experimenteer om te zien welke voor jou het beste werken.
5 Visualiseer je werk: Maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals mindmaps of storyboards om je ideeën te structureren en een helder beeld te krijgen van je project.
6 Stel realistische doelen: Bepaal haalbare doelen en deadlines om jezelf gemotiveerd en op koers te houden.
7 Zoek ondersteuning bij een schrijfcoach: Een schrijfcoach gespecialiseerd in ADHD/ADD kan je voorzien van persoonlijke begeleiding en schrijfcoaching, aangepast aan jouw unieke behoeften en uitdagingen.


Speciaal coachingstraject bij The Story Hunters:

Bij The Story Hunters begrijpen we de specifieke uitdagingen waarmee schrijvers met ADHD/ADD te maken krijgen. Daarom bieden wij een uniek schrijfcoachingstraject aan dat speciaal is ontworpen om de behoeften van schrijvers met deze aandoeningen te ondersteunen. 

Onze schrijfcoach en (ervarings-)deskundige op het gebied van schrijven met ADD/ADHD Hans van Bergen, werkt nauw met je samen om een gepersonaliseerd plan te ontwikkelen, gericht op het verbeteren van je schrijfvaardigheden, het vinden van een effectief schrijfritme, en het voltooien van je projecten. Hij staat naast je  om je te helpen slagen in je schrijfavontuur, met alle support die je nodig hebt.


Schrijfcoaching voor Focus en Structuur:

Schrijfcoaching is een waardevolle bron voor schrijvers die worstelen met ADHD/ADD. Een ervaren schrijfcoach kan je helpen bij het vinden van strategieën die werken voor jou, het aanbrengen van structuur in je schrijfproces, en het bieden van de nodige ondersteuning en motivatie om je projecten te voltooien.


Opbouwen van een Portfolio en Publiceren:

1 Begin klein: Start met het publiceren van korte stukken om ervaring op te doen en bouw van daaruit verder.
2 Wees geduldig: Het publicatieproces kan lang en uitdagend zijn, vooral voor schrijvers met ADHD/ADD. Blijf geduldig en blijf doorgaan.
3 Vier de kleine overwinningen: Elke voltooide schrijfsessie of gepubliceerd stuk is een overwinning. Vier deze momenten om jezelf gemotiveerd te houden.

Schrijven met ADHD/ADD brengt zeker zijn uitdagingen met zich mee, maar met de juiste strategieën, ondersteuning van een schrijfcoach, en een dosis geduld, is het mogelijk om succesvol en voldaan te schrijven. 

Door je werkroutine aan te passen, hulpmiddelen en schrijfcoaching in te zetten, en je successen te vieren, kun je een productieve en creatieve schrijver worden, ongeacht de uitdagingen die ADHD/ADD met zich meebrengt.