Als schrijver weet ik dat het creëren van een eerste versie van een boek een uitdaging kan zijn. Er zijn zoveel elementen om rekening mee te houden, zoveel ideeën om te verfijnen.

Maar wat als ik je vertel dat de sleutel tot succes precies het tegenovergestelde is? Dat in plaats van het verfijnen en perfectioneren van elk detail, je je verhaal eerst moet laten stromen als een ruwe, ongetemde rivier.

Perfectionisme overwinnen: Schrijven zonder angst

Veel schrijvers, vooral nieuwkomers in het veld, trappen in de val van te veel zelfcorrectie. Ze zijn zo gefocust op het perfect krijgen van elke zin dat ze zichzelf verlammen met angst voor fouten en perfectionisme. Dit kan een destructief pad zijn dat vaak leidt tot het gevreesde writer's block.

Het belang van fouten maken: Je schrijfstijl ontdekken

De waarheid is, schrijven gaat niet om perfectie, zeker niet in de eerste fase. In plaats daarvan gaat het om het ontdekken en verkennen van je verhaal en personages, het in kaart brengen van de emotionele reis en het opbouwen van het raamwerk van je plot. Het gaat erom het geraamte van je verhaal te schetsen, dat later met vlees en huid kan worden bedekt.

Creatieve stroming: Laat je verhaal vloeien

Denk aan je eerste versie als een ruwe diamant. Het is ongepolijst en heeft ruwe randen, maar het heeft de potentie om iets moois en waardevols te worden. Het proces om de eerste versie te schrijven is als het delven van die diamant. Je bent aan het graven, op zoek naar dat glinsterende juweel in de ruwe steen. Elke keer dat je je pen op het papier zet of je vingers over het toetsenbord laat dansen, ben je een stap dichter bij het ontdekken van je verhaal.

In deze fase is het belangrijk om je interne criticus het zwijgen op te leggen. Laat de woorden stromen zonder te stoppen om te corrigeren of te herschrijven. Vergeet de grammatica, de stijl, de logica. Dit is jouw speeltuin, jouw zandbak waar je kunt experimenteren, ideeën kunt testen en je verbeelding de vrije loop kunt laten.

Een stappenplan

Laat de imperfecties je niet tegenhouden. Onthoud dat zelfs de grootste boeken niet perfect waren in hun eerste versies. Denk aan de eerste versie van je boek als een schilderij in wording. Je schetst eerst de grote lijnen voordat je de fijne details invult. Je hebt een ruwe schets nodig om de compositie, de vormen en de kleurbalans te begrijpen. Pas daarna kun je beginnen met het aanbrengen van de definitieve penseelstreken.

Neem bijvoorbeeld het schrijven van je personages. In de eerste versie leer je je personages kennen. Ze zullen veranderen en evolueren terwijl je schrijft. Misschien ontdek je dat een bijfiguur eigenlijk een belangrijkere rol in het verhaal moet spelen, of dat je hoofdpersonage een duister geheim heeft dat je nog niet had overwogen. Deze ontdekkingen zijn de magie van het schrijfproces. Door jezelf de vrijheid te geven om deze dingen te ontdekken, zul je uiteindelijk een rijker en dieper verhaal creëren.

Het overwinnen van writer's block: tips en technieken

Als je eenmaal de eerste versie hebt voltooid, dan kun je beginnen met het herzien en verfijnen. Nu is het tijd om de grammatica te controleren, de zinnen te polijsten, en de structuur en stijl van je verhaal te verbeteren. Maar voordat je dat doet, moet je eerst de vrijheid hebben om je verhaal te laten stromen, om de woorden te laten komen zoals ze komen, zonder zelfcensuur.

Van ruwe versie tot verfijnd meesterwerk: Het herschrijfproces

In de eerste versie van een boek is het jouw taak als schrijver om je verhaal tot leven te brengen. Je bent de mijnwerker die de ruwe diamant uit de aarde haalt. Pas later, bij de herziening en het herschrijven, word je de ambachtsman die de diamant slijpt en polijst tot een prachtig juweel.

Dus wees niet bang voor de eerste versie. Omarm de chaos, de onzekerheid en de imperfectie. Laat je woorden stromen, laat je personages tot leven komen en laat je verhaal zichzelf vertellen. 

Zoek die ruwe diamant, vertrouw op het proces, en onthoud: elke grote roman begon als een ruwe eerste versie. Dus pak je pen of open je laptop en begin met schrijven. De rest komt later.