Uitstelgedrag kan een verlammende werking hebben op schrijvers van fictie. Het is een bekend fenomeen waar veel schrijvers mee worstelen. De druk om een meeslepend verhaal te creëren en de angst voor kritiek kunnen ervoor zorgen dat schrijvers hun werk uitstellen. 

Gelukkig zijn er effectieve manieren om uitstelgedrag te voorkomen en productief te blijven. In dit blogartikel bespreken we enkele handige tips om uitstelgedrag te overwinnen en je schrijfproces te verbeteren.

 1. Stel realistische doelen: Een van de hoofdoorzaken van uitstelgedrag is het stellen van onrealistische doelen. Schrijvers hebben vaak de neiging om enorme verwachtingen te hebben, zoals het schrijven van een compleet boek in een paar weken.

  Dit kan overweldigend zijn en ervoor zorgen dat je je werk uitstelt. In plaats daarvan is het beter om realistische doelen te stellen, zoals het schrijven van een bepaald aantal woorden per dag of het voltooien van een specifiek hoofdstuk. Door kleinere, haalbare doelen te stellen, kun je de druk verminderen en jezelf motiveren om aan de slag te gaan.

 2. Maak een schrijfschema: Een schrijfschema kan je helpen om consistent te blijven en je schrijftijd effectiever te benutten. Plan specifieke tijdsblokken in je agenda waarin je je volledig kunt concentreren op het schrijven.

  Houd jezelf verantwoordelijk voor het volgen van dit schema en zie het als een belangrijke afspraak met jezelf. Door een regelmatig schrijfroutine te creëren, kun je uitstelgedrag verminderen en productiever worden.

 3. Beheer je perfectionisme: Perfectionisme kan verlammend werken voor schrijvers. Het streven naar perfectie kan ervoor zorgen dat je vastloopt in het revisieproces en het schrijven van de eerste versie uitstelt.

  Onthoud dat de eerste versie van je verhaal niet perfect hoeft te zijn. Het belangrijkste is om je ideeën op papier te zetten en later te werken aan het verbeteren en verfijnen van je werk. Sta jezelf toe om fouten te maken en wees niet te streng voor jezelf.

 4. Creëer een inspirerende schrijfomgeving: De omgeving waarin je schrijft, kan een grote invloed hebben op je productiviteit. Zorg voor een inspirerende schrijfomgeving die je motiveert en stimuleert.

  Richt een speciale schrijfplek in, vrij van afleidingen zoals je telefoon of sociale media. Maak de ruimte comfortabel en persoonlijk, met bijvoorbeeld foto's of quotes die je inspireren.

  Door een aangename omgeving te creëren, zul je merken dat je minder geneigd bent om uitstelgedrag te vertonen.

 5. Gebruik schrijftechnieken om de creatieve stroom gaande te houden: Soms kan het gebrek aan inspiratie leiden tot uitstelgedrag. Gelukkig zijn er verschillende schrijftechnieken die je kunnen helpen om de creatieve stroom gaande te houden.

  Probeer bijvoorbeeld freewriting, waarbij je gedurende een bepaalde tijd zonder onderbreking schrijft. Dit helpt je om je gedachten op papier te zetten en de creativiteit te laten stromen.

  Ook het gebruik van schrijfoefeningen, zoals het beschrijven van een object in detail, kan je helpen om uit een schrijfblokkade te komen.

 6. Vind een schrijfmaatje of schrijfgroep: Het delen van je schrijfproces met anderen kan enorm motiverend zijn. Zoek een schrijfmaatje of sluit je aan bij een schrijfgroep waar je ideeën kunt uitwisselen en feedback kunt ontvangen.

  Samen schrijven kan je verantwoordelijk houden en je aanmoedigen om consistent te blijven. Bovendien kun je waardevolle inzichten en inspiratie opdoen van andere schrijvers.

Uitstelgedrag kan een struikelblok zijn voor schrijvers van fictie, maar het is niet onoverkomelijk. Door realistische doelen te stellen, een schrijfschema te maken, je perfectionisme te beheersen, een inspirerende schrijfomgeving te creëren, schrijftechnieken toe te passen en een schrijfmaatje te vinden, kun je jezelf motiveren en uitstelgedrag overwinnen.

Het schrijven van fictie vereist consistentie en toewijding, maar met de juiste mindset en strategieën kun je je creatieve flow behouden en je schrijfdoelen bereiken

Dus stop met uitstellen en begin vandaag nog met schrijven!